Protesty proti rasismu

Zapnete televizi a vyběhne na vás protesty proti rasismu. Rasismus vystřídal koronu. Lidé se musí soustředit na něco jiného. Covid-19 každéhé už omrzel nebo je spíše nebavilo tohle kecání poslouchat. Rasismus je po celém světě. Vždy tu byl a vždy tu bude. Člověka jen tak nezměníš, stále si to bude myslet. Každý na to má jiný názor. Nemám nic proti černochům. Nikdy jsem proti nim nic neměla. Znám lidi snad od každé škáy barvy pleti. Žlutý, černý i snědý.

https://theautry.org/

Vše začalo smrtí George Floyda. Viděla jsem video, jak na něm policajt klečí. George neustále opakoval, nemohu dýchat. Videu jsem nevěnovala velkou pozornost. Nějaký policajt klečí na černochovi, který se zřejmě bránil zatčení. Takto jsem to viděla. Asi tak po týdnu to bylo ve zprávách. Vůbec jsem netušila, že následně zemřel.

Co si budeme povídat, po různých dokumentech a videích jsem si udělala pohled na americkou policii. Samozřejmě ne všichni jsou stejní. U nás se jistě najdou tací, kteří by to udělali stejně, jiní by se zase zachovali jinak. Bohužel si většina udělá pohled na všechny policejní složky. V roce 1999 vyvolala smrt mladého černocha Amadou Diallo také vlnu protestů. Zastřelen 41 ranami čtyřmi policisty. Policisté byli v civilním autě, v civilním oblečení. Mladík odemykal dveře od svého bytu a vyndal si peneženku. Důvodem zastřelení bylo, že se na ně neustále díval a byl nervózní. Policisté se domnívali, že má zbraň. Takto to okomentovali u soudu.

Jsem proti rasové diskriminace, ale všeho moc škodí. Za chvíli budou diskriminování bílí. Všichni by měli mít stejná prává. Bez rozdílu barvy. Každý máme jinou barvu, ale především jsme lidé, jako ostatní. Proč se Černoch musí psát s velkým Č? Co to je za zákon? V Německu se budete bát zatknout někoho s barevnou pletí, jen proto že je barevný. Může se odvolat z podezření z rasismu. Policajt se bude muset bránit sám. Budou se bát, aby nebyli před soudem, budou se bát o svoji rodinu.

Za pár let budou další protesty. Proti rasismu bílých. Projevit názor je super, ale nemůžeme vše dopustit. I my se musíme bránit. Ani my nechce být utlačováni. Nesmíme dopustit aby se historie neustále opakovala. Měli bychom si opakovat, že všichni nejsme stejní. Jsou i „bílý „cikáni, „bílý „čenoši. Pro některé barva pleti znamená, jaký jste typ člověka. V Americe, když jste černí, tak si většinou budou myslet, že kradete, tak jako u nás o romech. V jistých věcech mezi nimi a námi jsou jisté rozdíly, ale jsou také slušní. Když jste barevní neznamená to, že jste nevychovaní a kradete. Může za to výchova a prostředí, kde jste vyrůstali. Lidi se nepořebují měnit, jen to prostředí musíme změnit.

Lidé by si to měli uvědomit. Udělat mezi tím rozdíl. Prostředí vytváříme my všichni. Chápu, že někteří krást prostě budou. Opět je to dáno výchovou. Pokud své děti naučíte, co by měli a neměli, nebudete je zbytečně rozmazlovat, tak to půjde. Jindy je dítě v pubertě a je to pro ně dobrodružství. Někteří to potřebují na drogy. Nemají peníze. Většina do drog spadne z jistéh důvodu. A většinou za to může rodina a prostředí, kde vyrůstali. Svět potřebuje rovnováhu, i když si to dovedu představit svět bez kradení. Někde zapomenete peněženku, přijdete za hodinu a ona tam stále bude.

Jaký máte na tyto protesty názor vy?

Publikoval BarbaraS

Jsem čtyřiadvacetiletá holka, která si nedovede představit život bez psaní. Cvičení mi pomáhá utéct od mých myšlenek, tak jako hlasitá hudba, díky které neslyším svoje myšlenky. Ráda čtu, v poslední době na to nemám tolik času. Jako zabít ptáčka je moji nejoblíbenější knihou.

10 komentářů: „Protesty proti rasismu

  1. Stejně jako ty jsem videu moc nevěnovala pozornost, až potom, co to ukázali v televizi. To mi přišlo trochu nevhodné, jelikož denně ukazovat, jak policista klečí na krku černochovi, který nemůže dýchat je nehumání. Myslím si, že prostesty dobrý, ale v nějaké normální míře. Teď už to je trochu za hranou a přehnané. Stejně jako označení nevhodných filmů, kde se diskriminují lidé z různých důvodů, či to, že černochy v animovaných seriálech budou dabovat černoši, nikoliv běloši. To už mi přijde opravdu přehnané. Můj názor však je, že nic netrvá věčně a myslím si, že tahle kauza brzy utichne, stejně jako Me Too…

    To se mi líbí

    1. Ano ano, jen ať to všechno hezky utichne a ať zase všichni spořádaně drží zobák, když je někdo vohrabává, znásilňuje, využívá nebo se k nim chová jako k poddruhu kvůli barvě pleti, hlavně ať je ticho………… Ne, tohle není „kauza“, to jsou problémy systému, které se teprve teď lidi snaží řešit hlasitě, když potichu a klidně to nefunguje.

      To se mi líbí

  2. Je to mazec tenhle rok, co se děje. Snažím se to moc nesledova, aby to na mě nemělo takový negativní vliv, protože nerovnoprávnost mi prostě vadí. A to nejen kvůli barvě pleti, ale mezi ženami a muži také. Dva tisíce let a my jsme jako lidé stále sto let za opicema, když to tak řeknu. Lidstvo jde podle mě pěkně do háje, vše ve společnosti je špatně a jestli se jako lidstvo neprobereme a něco nezměníme na duchovní úrovni, bude jen hůř.
    Nicméně na téma tvého článku jsem četla i další a tam popisovali, jak těžké to mají v Americe právě lidé tmavé pleti a byl to docela masakr, to my si prostě jen těžko představíme, když u nás je vše jinak. Sama nechápu, proč to tak je, protože je mi jedno, jak člověk vypadá, ale jaký je a jak se chová. Přála bych si, aby se to jednou opravdu změnilo.

    To se mi líbí

    1. Protože v místě, kde ještě v minulém století byla plně legální brutální segregace, to pořád vypadá jinak než v místě, kde se jednak řešily úplně jiné problémy tou dobou a kde ta segregace, i kdyby třeba legální, nikdy nebyla taková, protože si tam o 200 let dřív nenavezli lidi zpoza polokoule, abych je viděli jako věci, do toho se fakt plně vžít moc nedá.

      To se mi líbí

  3. Jako takhle, já se o toto nezajímám, nečtu zprávy, takže moc nevím ani o tom černochovi, ale vůbec proti lidem různé barvy nic nemám. 🙂 Rasista nejsem. To je stejné, jako kdyby někdo měl odsuzovat nás (a že určitě odsuzují, jenom to není tak řešené, jako rasismus z pohledu Čecha). Tak celkově mi přijde, že mi Češi máme oblibu v tom kohokoliv řešit…

    To se mi líbí

  4. Ze začátku jsem k tomu měla stejnou reakci – nijak jsem tomu nevěnovala pozornost, ale nabralo to opravdu zajímavý spád. Také se mi nelíbí, že jakmile zatknou a obviní černocha, hned prohlašuje, jaký je to rasimus. Překvapilo mě, že jsem četla ještě jeden článek, kde takhle bílý policista zabil bílého muže. Nikdo nic nerozebíral a mám pocit, že dostal jen podmínku, ale takový je svět :/

    WantBeFitM

    To se mi líbí

  5. Sdílím názor, popravdě dneska už mi přijde že slovo rasista se používá na kohokoliv kdo se na člověka jiné pleti jen podívá. A to že, ve většině západních států praktikujou pravidla ten se ohání, že je někdo rasista tak má automaticky pravdu akorát znechucuje víc lidí než, že by to bylo k něčemu. Osobně mi nevadí žádná rasa, spíš než na to jak člověk vypadá koukám jestli se chová jak kokot nebo ne 😀

    To se mi líbí

Napsat komentář